SEO Fringlez

Hoe kom je hoog in de Google ranking? Maak gebruik van deze zoekmachine optimalisatie tips

Zoekmachine optimalisatie, of SEO, is de sleutel om je website te vinden via zoekmachines zoals Google, Bing en Yahoo. Steeds meer mensen gebruiken zoekmachines om informatie te krijgen. Het is meestal de eerste plek die in je opkomt als je een vraag hebt of op zoek bent naar informatie.

Het is belangrijk dat jouw website wordt weergegeven in zoekresultaten van zoekmachines. Wanneer mensen op zoek zijn naar iets dat betrekking heeft op jouw bedrijf, kunnen ze direct doorklikken naar jouw website en de informatie krijgen die ze zoeken.

In de basis betekent SEO: de strategische implementatie van trefwoorden op je website, inclusief paginatitels, headers, meta beschrijvingen en andere elementen. En het verbeteren van de totale autoriteit van je website, die grotendeels wordt bepaald door andere relevante, gezaghebbende websites die naar jouw website linken.

SEO voor de moderne tijd

In het verleden gebruikten we allerlei trucjes om op de felbegeerde #1 spot te komen in de zoekmachines, bijv. door het plaatsen van zoveel mogelijk zoekwoorden om de zoekmachines te beïnvloeden.

Vandaag zijn zoekmachines slimmer geworden. Ze kunnen het verschil zien tussen spammy websites die zijn ontworpen om het systeem te bespelen en legitieme websites die relevant hoogwaardig materiaal leveren. Moderne SEO gaat over het optimaliseren voor de zoekers, niet alleen de zoekmachines.

Aan de slag met SEO: 5 gemakkelijke stappen om je website te optimaliseren

  1. Paginatitels

Een paginatitel is de tekst die je bovenaan in je browser ziet wanneer je een webpagina bekijkt. Het is ook de titel van de pagina die wordt gepresenteerd in zoekmachine resultaten.

Paginatitels kunnen worden gevonden en bewerkt in de HTML van je website. Hierbij enkele richtlijnen voor het opnemen van effectieve paginatitels:

• Zorg dat de paginatitel de inhoud van de pagina beschrijft
• Kies relevante trefwoorden
• Plaats de zoekwoorden zo dicht bij het begin van de titel als mogelijk
• Maak het minder dan 70 karakters lang (lange paginatitels worden afgesneden door webbrowsers en in zoekresultaten)
• Voeg je bedrijfsnaam toe aan het einde van de paginatitel als er ruimte is
• Gebruik verschillende paginatitels voor elke pagina van je website

  1. Meta beschrijvingen

Een meta beschrijving is een korte samenvatting van je pagina, die door de zoekmachines worden weergegeven in de zoekresultaten.

Deze beschrijvingen zijn niet van toepassing op de zoekmachine-resultaten maar ze zijn nog steeds ongelooflijk bruikbaar om de doorklikratio te verhogen. Zorg voor een dwingende tekst, die beschrijft wat op een pagina staat, zodat zoekers worden verleid om jouw website te bezoeken i.p.v. een andere website die op dezelfde resultatenpagina verschijnt.

  1. Headers

Google kijkt ook naar de heading tags op jouw website om een inschatting te maken van waar die pagina over gaat.

Geef de eerste titel van een stuk test een H1 haeder, bijv. <h1> Hoe zit ik SEO effectief in? <h1>. Je kunt dit verifiëren door de HTML-code van een webpagina te controleren en in de tekst te zoeken of er een <h1>, <h2> of <h3> -tag om de titel staat.

H2 en H3 headers

Nadat je een header 1 als titel heb gebruikt, kun je de tekst ook indelen in tussenkoppen. Denk hierbij aan paragrafen en sub-paragrafen. Je gebruikt hiervoor kop 2 en kop 3. In sommige systemen kun je zelfs helemaal tot aan kop 6 gaan, maar dat is niet aan te raden. Gebruik de H1 header maar een keer bovenaan het artikel of pagina.

  1. Afbeeldingen

Afbeeldingen op een webpagina kunnen de gebruikerservaring verbeteren. Bij het plaatsen van afbeeldingen op je website dien je echter het volgende in gedachten te houden:

  • Gebruik niet buitensporig veel afbeeldingen. Te veel foto's kunnen het laden van de pagina vertragen, waardoor de gebruikerservaring en SEO negatief worden beïnvloed.
  • Pas de "alt tekst" van een afbeelding aan. Dit helpt zoekmachines te begrijpen dat de afbeelding relevant is voor de pagina. Bij het schrijven van Alt-tags, scheid woorden met een streepje (-).
  1. URL structuur

De URL van een webpagina is zijn webadres. Bijvoorbeeld, de blog van HubSpot heeft een URL van http://blog.hubspot.com. URL-structuur verwijst naar hoe de tekst in een URL is georganiseerd, evenals hoe de verschillende URL's op jouw website met elkaar samenwerken.

Bij het structureren van de URL's van jouw website zijn er een paar best practices om in gedachten te houden:

  • Afzonderlijke trefwoorden met koppeltekens. Voor de interne pagina-URL's, separate afzonderlijke zoekwoorden met koppeltekens (-). Bijvoorbeeld: http://hubspot.com/marketing-automation/ is een goede URL die 'marketing' en 'automatisering' als trefwoorden vastlegt.
  • Beschrijf wat er op de pagina staat. Structureer je URL's zodat zoekers gemakkelijk kunnen begrijpen over welke informatie ze gaan. Bijvoorbeeld, als je op de productpagina van een bedrijf landt, wordt de URL http://company.com/products/productname meer vertrouwd dan iets zoals http://company.com/1543?/eh ?.
  • Gebruik indien nodig 301 omleidingen. Een 301 stuurt een oude URL door naar een nieuwe. Zorg ervoor dat je dit doet als je de URL van een pagina op jouw website wijzigt. Een gebruikelijke fout is niet het toepassen van een 301 omleiding tussen yoursite.com en www.yoursite.com. Dit kan een probleem zijn vanuit een SEO-standpunt, omdat zoekmachines afzonderlijk krediet geven aan beide versies van je site.

Wil je meer weten over het optimaliseren van je website?

Scroll to top